Make your own free website on Tripod.com

Hiba (Renonsz)

 Kétfajta hibát élesen megkülönböztetünk: ha valaki szándékosan hibázik, akkor ezzel automatikusan véglegesen kizárja magát a játékból az adott társaságból, ha láthatólag tévedésrõl van szó, véletlenül vagy szórakozottságból vét hibát valaki, a büntetés akkor is súlyos: kontrázva kell a játékot megfizetnie mindenkinek.
 Az elõbbi fajta hiba szerencsére annyira ritka (én még nem is találkoztam ilyennel), hogy nem is foglalkozunk vele tovább. 
 Tehát induljunk ki abból, hogy valaki jóhiszemûen ront el valamit. Ekkor a többieknek a konkrét kárát kell megfizetnie. Ez a különbözõ játékfázisokban a következõket jelenti:
  • Ha valaki osztás közben vét, "elosztja a lapokat" vagy rosszul emel, és ez még a licit elõtt kiderül, akkor egyszerûen mindenki bedobja a lapjait, és új osztás van. De az osztónak a hibájáért 10 Ft-ot kell tennie a Pagátkasszába
  • Ha licit közben esik meg, vagy derül ki hiba, akkor az elhangzott legmagasabb értékû játék dupláját kell a hibázónak megfizetnie mindhárom játékostársának.
  • Ha az ellenfél skartjába nem megfelelõ számú lap kerül, akkor ez minden esetben az osztó hibája, mert neki kell ellenõriznie a skartot, ha a felvevõ skartja hibás, akkor az a felvevõ hibája. Ha az osztó nem játszik (ha több mint négyen játszanak), akkor azt is neki kell ellenõriznie, hogy az ellenfél skartjába ne kerülhessenek királyok, honõrök, vagy a XX-as, egyébként ez annak a hibája, aki rosszlapot tett le. Ha a felvevõ skartjában van hibás lap, az az õ hibája. A több vagy kevesebb lap skartolása néha csak ajáték vége felé derül ki, ami elég drága mulatság tud lenni! Skart-hibánál is a vállalt játék értékének dupláját kell megfizetni mindhárom játékostársnak.
  • Ha a hiba bemondások közben vagy a lejátszáskor derül ki, akkor a hibázó köteles minden elhangzott bemondást kontrázva kifizetni a másik három játékostársának, még akkor is, ha még el sem kezdõdött a játék, vagy ha addigra az adott figura már elbukott, vagy éppen õ volt az, aki megcsinálta.
Fontos, hogy mindig az számít, mikor derül ki a hiba, és nem az, hogy mikor vétették. Egy másik fontos dolog: renonsz után nem megy tovább a kör, annak osztanak újra, akinek ebben a játékban is osztottak.

Ha valaki mondjuk bemondások közben veszi észre, hogy hibás az osztás, vagy valaki rosszul skartolt, és éppen gonoszkodni akar, akkor megteheti, hogy gyorsan bemond minden figurát, megkontrázza az eddig bemondottakat, és csak utána árulja el a hibát.

 [Elõzõ] [Tartalom] [Következõ]