Make your own free website on Tripod.com

Keverés, osztás

    Mindig az indulótól balra ülõ oszt, és miután az osztó megkeverte a paklit, a tõle balra ülõ játékos emel. Az emelésnek több módja is van, ami meghatározza az osztás módját is:
  • Nem emel le egyet sem, és ezt a paklira való ráütéssel jelzi. Ilyenkor az osztás a talon hat lapjának változatlan sorrendû leemelése és középre helyezése után úgy folyik, hogy az osztó kilencesével leoszt négy paklit, és ebbõl minden játékos választ egy kilences csomagot, a lejátszás sorrendjének fordítottjában: elõször a ráütõ, aztán a többiek, legutoljára az osztó, akinek persze már nincs választási lehetõsége, a maradék kilences csomagot kapja. Ezt a módszert fõleg azok a -- kicsit babonás -- játékosok választják, akik ettõl remélik a lapjárás számukra szerencsés megfordulását.
  • Csak egyet emel le. Ekkor a talon szokásos lehelyezése után az osztó egyesével osztja le a lapokat körbe-körbe minden játékosnak. Ez egy kicsit hosszabb és fárasztóbb módszer, mint a többi, viszont ezzel a legnagyobb az esélye a lapok egyenletes eloszlásának, mivel biztosan nem maradnak egymás mellett azok a lapok sem, amik keverés közben még úgy maradtak.
  • A játékos ettõl eltérõ számú lapot emel le. Ilyenkor a hat talon-lap leemelése után az osztó mindenkinek elõbb öt, aztán négy lapot ad. Ez a szokásos és legelterjedtebb emelési módszer.

    Tehát, bármilyen módszert is követve, az osztás végére a játékasztal közepén lesz a hatlapos talon, és minden játékos kezében kilenc-kilenc lap. Most kezdõdhet a licit.

[Elõzõ] [Tartalom] [Következõ]