Make your own free website on Tripod.com

A játék elõkészítése

Régebb óta együtt játszó asztaltársaságoknál elõfordulhat, hogy mindenki a megszokott helyére ül, de szerintem nem ez a jó módszer, mert sokat számít, hogy ki ki után ad lapot a lejátszásban.
 Nekem a sorsolás tetszik a legjobban, esetleg nem is csak egy-egy játék elõtt, hanem meghatározott számú leosztásonként -- mondjuk 12, vagy más néggyel osztható számú leosztásonként újra.

A sorsolásnak persze rengeteg módja akad, ám a tarokkban a legismertebb mégis az, amikor kiveszünk a pakliból egy tarokkot -- általában a Skízt, és három kölönbözõ színû lapot, és ezekbõl leteszünk egyet-egyet minden játékos helye elé. Aztán kiveszünk egy újabb tarokkot, és ugyanabból a három színbõl is egyet-egyet. Ezt az újabb négy lapot megkeverjük, és mindenki húz egyet. Ezután, aki a tarokkot húzta, az a Skízzel jelölt helyre ül, és így tovább, minden játékos a húzott lap lerakott párjához.

És máris kezdõdhet az elsõ lejátszás -- az osztással. A fenti esetben a tarokknak osztanak elõször, vagyis annak, aki a tarokkot húzta. A játék mindig balról jobbra folyik, éppen ezért a tarokkot húzó játékostól balra ülõ játékos oszt elõször. Akinek osztanak azt hívjuk abban a lejátszásban az indulónak, hiszen õ fogja kezdeni a licitet, és késõbb a lejátszást is. Aztán a következõ lejátszásokban az induló személye mindig egyet "jobbra lép".

A Pagátkasszába mindenkinek 10 Ft-ot (1-es alapnál) kell betennie. Ezt aztán félretesszük.

[Elõzõ] [Tartalom] [Következõ]