Make your own free website on Tripod.com
 

Az RMSE Biliárd Bajnokságra vonatkozó szabályok kezdõknek és haladóknak
 
 


A felállítás után el kell dönteni, ki melyik golyókkal lesz (csíkos, teli (a fekete, 8-as nem számít telinek, az un. "közös" golyó)). Az elsõ elrakott (lyukba beütött) golyó határozza meg a játékosok melyikkel lesznek a továbbiakban. Csak a saját golyó elrakása számít érvényesnek, hiba esetén automatikusan az ellenfél következik, mégpedig kétszer. Amennyiben sikerül az ütéssel legalább egy saját golyót (több elrakása nem számít hibának) beütnünk, úgy mi folytathatjuk a játékot, ellenkezõ esetben az ellenfél következik. Ez addig folytatódik, míg az egyik félnek elfogynak a golyói. Ezután a feketét (ennek a játék közbeni eltevése, automatikus vesztés jelent) kell elrakni, még pedig abba a lyukba, ami középpontosan szimmetrikus arra a lyukra, ahova az utolsó golyónkat raktuk el. Ez vonatkozik mindkét félre. Ha valaki rossz helyre teszi el, akkor vesztett.

Hibák:

 1. Ha nem a saját golyóját koccintja meg elõször, (vagyis ha egyáltalán nem érint golyót, illetve, ha a feketét érinti).
 2. Ha bármelyik golyó kipattanna az asztalról.
 3. Ha hozzá ér egy golyóhoz (testrész, ruha, stb.).
 4. Ha az ellenfél golyóját elteszi.
 5. Ha elmegy a fehér golyó, ilyenkor a kezdõhelyrõl kell folytatni.


További, esetleg másképp ismert szabályok:

 1. A kezdõhelyrõl csak a két középsõ lyuk vonalától elfelé lehet ütni.
 2. Ha a fehér golyó a kezdõhelyen van, akkor csak az asztal mögül lehet ütni.
 3. Duplázás esetén nem lehet mindkétszer ugyanazt a golyót ütni.
 4. Csak akkor lehet duplázni, ha már ment el golyónk, illetve még legalább kettõnk van fent (fekete nem számít), értelemszerûen, ha csak a fekete van, akkor sem duplázhatunk.
 5. A végén a két játékos a feketével nem jöhet ugyanabba lyukba, ha mégis úgy jönne ki, akkor a késõbbi abba lyukba megy, ahova utolsóját beütötte.
 6. Amennyiben a fekete jó helyre megy el, csak úgy gyõzünk, ha abban az ütésben nem hibázunk.
 7. Ha a fekete megy le elsõnek, akkor nincs vesztes, újra kell kezdeni a játszmát.


Speciálisan csak erre a versenyre vonatkozó szabályok:

 1. Minden vitás kérdésben a döntõszó a Verseny Bizottságé (Csabi, Zaka, Agyas).
 2. A játék folyamán a második szándékos "szemétkedés", unfair játék után automatikus kizárás következik. Értsd: pl.: a másik golyójának direkt kiütése jó helyzetbõl hibás ütéssel, csalás .


Az idõrend, és a meccsek értékelése

 1. Egy meccsre max. 45 perc áll rendelkezésre, illetve három lejátszott parti. Egy parti max. 20 percig tarthat. Amennyiben egy parti túllépi ezt, akkor az akkori állás dönt.(Azaz az veszít akinek több golyója van.) A játékosok bármikor kiegyezhetnek döntetlenben, s kezdhetik a következõ partit. Általában a döntetleneknél, illetve az eldönthetetlen állásoknál mindig az elõzõ játszmák alapján döntünk, ha itt is döntetlen adódna, akkor a befejezõ állás dönt (ki mennyivel verte meg ellenfelét). Teljesen egyenlõ állásnál sorsolunk, illetve a játékosok döntenek kõ-papir-ollóval.
 2. A selejtezõkben 2 x 20 perc után már nincs további játék. Itt a körbeverés esetén figyelembe vesszük a gyõzelmek mikéntjét.